They and Them | De Genderpoli

Op donderdagavond 16 november zendt de VPRO de documentaire ‘Genderpoli (They and Them)’ uit.
Een documentaire van Ingrid Kamerling en een subsidieproject van o.a. Stichting Socialrun

16 november 2023
22.35u
NPO 2

Trans jongeren en hun behandelaars werden een jaar lang gevolgd op een genderpoli

Kun je op 15-jarige leeftijd weten of je ooit zwanger wilt worden of een kind wilt krijgen? De teamcoördinator van de genderkliniek in Zaandam twijfelt. Toch is dit één van de vragen die hij stelt aan jongeren die zich inschrijven voor psychologische begeleiding. Een collega-psycholoog vertrouwt erop dat jongeren weten wat goed voor hen is. Hij is transman en een van de ervaringsdeskundigen die in de kliniek werken. Hun meerwaarde is evident, maar kan ook voor wrijving zorgen.

Het taalgebruik, toch al zo’n gevoelig instrument, blijkt complexer dan sommigen verwachten. Er zijn mensen die het onnodig vinden om je voornaamwoorden te noemen als je jezelf voorstelt, maar de meerderheid is voorstander. Als een cis-vrouw zegt dat ze zich ‘gewoon’ tot mannen aangetrokken voelt, worden de wenkbrauwen opgetrokken.

Regisseur Ingrid Kamerling schakelt soepel tussen observatie en interviews. Haar onderzoekende blik dringt door in de complexiteit van de organisatie: de voortdurende geldproblemen, de administratieve beperkingen, de ongezonde werkdruk. Bovenal bestaat er een besef van de noodzaak om jongeren en hun ouders zo goed mogelijk toe te rusten voor de emotionele reis van drastische verandering die voor hen ligt.

 

 

‘Het genderteam moet zich vaak verantwoorden: naar collega-psychologen, maar ook op verjaardagen’ – Ingrid kamerling

Lees hier het gehele interview met Ingrid Kamerling


 

 

Geschreven door:

Redactie

Gepubliceerd op:

16 november 2023

Deel: