Swans Reflecting Elephants

Swans Reflecting Elephants is een film over de vervreemde relatie die mensen kunnen hebben met hun spiegelbeeld. Als regisseur Niek Silvan in de spiegel kijkt, ziet hij iemand die er zo monsterlijk uitziet dat het haast onmenselijk is. Zoekend naar een oplossing drijven er pijnlijke antwoorden uit zijn jeugd naar boven.

Wat als je naar jezelf in de spiegel kijkt en je altijd iemand ziet die er zo monsterlijk lelijk uitziet, dat het haast onmenselijk lijkt. Regisseur Niek Silvan werd gediagnostiseerd met Body Dysmorphic Disorder (BDD), de meest ernstige vorm van een negatief zelfbeeld. Op zoek naar antwoorden om met zichzelf te leren leven, gaat Niek op zoek naar een jongen die hij zeventien jaar geleden slechts één keer op televisie zag. Deze jongen, Jesse, vertelde toen in een aflevering van The Oprah Winfrey Show openlijk over zijn Body Dysmorphic Disorder.

De film schiet een vrije nieuwe psychische aandoening aan, die voor velen onzichtbaar is maar door onder anderen social media steeds meer aan het licht komt. De ziekte staat bekend om het hoogste percentage in zelfdoding maar is even onzichtbaar. Bij de meeste mensen met BDD is op het oog niets geks aan de hand. Regisseur Niek Silvan wilde deze wereld vertellen via filmische middelen om op die manier het gevoel van de dagelijkste strijd te vertolken. Swans Reflecting Elephants is een afstudeerfilm van de Nederlandse Filmacademie.

Bekijk de teaser, stills en meer informatie over de film op:   https://www.swansreflectingelephants.com

Wereldpremière: zaterdag 24 september Nederlands Film Festival

Officiële première: woensdag 5 oktober, 22:00, Keep an Eye Filmacademie Festival, zaal 1

Televisie uitzending: Zaterdag- op zondagnacht, 23 oktober 0:35 NPO3

Award: Film Fonds Wildcard Documentaire 2022

Regie | Niek Silvan Productie | Hannah Borchard & Eleonora Minervino

Geschreven door:

Redactie

Gepubliceerd op:

25 mei 2022

Deel: