Intense beleving bij Gebroken Geluk

Afgelopen vrijdag ging Gebroken Geluk in premiere, de eerste theatervoorstelling van Tim van Dongen en mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Socialrun.

Gebroken Geluk leidde tot ontroering omdat het voor velen een groot stuk herkenning biedt. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van muziek, decor en mimiek. De spelers krijgen geen namen. Hun lichaamstaal is echter zo sprekend dat je ze direct begrijpt. Het decor kent slechts een dienende rol, het wil namelijk niet het acteren van de spelers afleiden. Dat maakt het decor juist zo krachtig. De keuze voor muziek is geniaal, ooit een flinke beat om de chaos en angst in het hoofd van de vrouw uit te beelden. Maar ook romantische muziek met lieve teksten om het prille geluk van het gezinnetje weer te geven.

De hoofdrolspeelster, die ook een drug- en alcoholverslaving heeft, wordt in psychotische toestand opgepikt en naar een psychiatrische afdeling gebracht. Omdat ze bang is, is ze erg agressief en smijt ze met dingen. Af en toe moeten hulpverleners haar in bedwang houden. Ze heeft vooral last van ‘breinmonsters’. Die zijn zo eng uitgebeeld dat je er zelf bang van wordt.

Liefde

De vrouw ontmoet een man, wordt verliefd en ze gaan samenwonen. In het begin gaan ze heel erg in elkaar op en de liefde tussen hen beiden spat er van af. Van vreugde springt zij ooit op zijn rug, de symboliek van hun liefde.
Haar vriend probeert haar te helpen maar begrijpt haar niet altijd. Ooit stoot hij haar af, maar hij vergeeft ze ook weer.
Ze hebben het moeilijk met elkaar maar ook samen hele mooie momenten. Nadat ze getrouwd zijn raakt zij in verwachting en krijgt een zoontje.
Ze steken als het teken van geluk een stel ballonnen de lucht muzikaal ondersteunt door de Engelse versie van 99 Luftballone. Niets lijkt hun gevoel van happiness nog in de weg te staan. Of wel?

Angst

De man ontfermt zich over het kind en maakt zich vaak zorgen. Kan hij het kind nog wel aan de vrouw toevertrouwen? Ze geeft nog vaak toe aan haar verslavingen en hallucineert nog steeds. Het kind is met momenten ook bang voor de moeder.

Zij gaat steeds meer op in haar hallucinaties. Dat blijkt als de breinmonsters in een bepaald ritme door het huis lopen en de hoofdrolspeelster dit ritme overneemt. Af en toe is er een breinmonster dat heel even lief voor haar is. Maar het blijkt vlug dat dit nep is. De vrouw is bang, doodsbang.

Tim van Dongen is een veelbelovende regisseur. Hij heeft het talent om goed te luisteren naar mensen die een psychische beperking of verslaving hebben ondergaan. Hij pikt hun ervaringen goed op.
Bodine van der Lubbe zet op een briljante wijze een psychotische, angstige vrouw neer met een verslaving.
Geert Linders speelt uitstekend een levenspartner die afwisselend verdrietig, kwaad en bezorgd is.

Gebroken Geluk leidde voor velen tot ontroering maar zeker ook tot (gebroken) geluk.


Henk Driessen

Geschreven door:

Redactie

Gepubliceerd op:

1 februari 2020

Deel: