De Skagen ervaring van Joran

Wat begon als een dolletje, werd een serieuze uitdaging en uiteindelijk een fantastische ervaring. Joran blikt terug op zijn marathon avontuur in Denemarken. 

Op een familieverjaardag in april hoorde ik voor het eerst over het plan van de Socialrun om in het najaar met een groepje naar Denemarken te gaan om de plaatselijke marathon van Skagen te lopen. Gekscherend werd door Ivar gezegd dat hij mijn tijd op de marathon wel even zou gaan verbeteren en de enige manier hoe ik dat kon voorkomen was dat ik zelf ook mee moest lopen.
Wat begon als een dolletje over en weer, zorgde er stiekem dezelfde avond al voor dat het heilige vuurtje bij mij was aangewakkerd en ik eigenlijk al lang en breed overtuigd was om dit avontuur aan te gaan. Na de marathon van Rotterdam in 2021 zou dit mijn tweede marathon worden.

Nieuwe mensen leren kennen

Donderdag 5 oktober spreken we ’s ochtends vroeg met z’n allen af op het kantoor van de Socialrun. Verdeeld over drie auto’s beginnen we aan een slordige duizend kilometer richting Skagen, het meest noordelijke puntje van Denemarken.
Behalve Frank, Ivar en Nienke kende ik de rest van de groep van elf nog niet, maar dit vond ik juist een van de leukste aspecten aan deze belevenis. Nieuwe mensen leren kennen en allemaal de strijd aangaan voor hetzelfde doel.
Jelle was de chauffeur van de auto waar ik samen met Ramses, Patrick en Ivar inzat. De heenrit was al snel een voorbode van hoe het weekend en de hele ervaring er met deze groep mensen uit zou komen te zien: een combinatie van serieuze en open gesprekken en een gezonde dosis flauwe en droge humor.

Stapelen maar

Eenmaal aangekomen in Skagen hadden Renée, André en Carlijn al een enorme pan pasta pesto voor ons op tafel gezet. Het koolhydraten stapelen was goed en wel begonnen.
Daarna werd er gewillig gebruik gemaakt van het zwembad (met glijbaan!), de jacuzzi en de sauna. Dit zou overigens het hele weekend favoriete kost blijven. Na nog wat ontspanning aan de pool- en tafeltennistafel dook iedereen redelijk bijtijds het mandje in.

 

Vrijdag was het tijd om Skagen te ontdekken. Sinds jaar en dag is dit de vakantiebestemming van Frank en ook Ivar was hier al vaak geweest.
Na meerdere hoogtepunten te hebben ontdekt (onder andere het stenen strand) en de startnummers te hebben opgehaald zijn we ‘avonds bij een pizzeria gaan eten. Laten we het erop houden dat de Calzone Spaghetti niet de beste keuze van het weekend was 😉.

Eindelijk was het zover

Zaterdag was het dan eindelijk zo ver, de dag van de marathon.
Met stijgende verbazing keken sommige van de groep naar mijn ontbijtkeuze van een stevig bord pasta om 07:45. Dit was twee jaar geleden, bij mijn eerste en enige marathon, uitermate goed bevallen.
Om 10:00 was de start van de marathon. Het leuke aan dit evenement was dat veel verschillende onderdelen waren waaraan je kon meedoen.
Van onze groep van elf liepen er vier de marathon, twee de 30km trail, twee de 10km en drie de ‘walk and talk’ halve marathon. Zelf had ik het ambitieuze doel uitgesproken om onder de 3u20 als te duiken, maar dit was buiten het plooiende landschap en de meer dan eens onverharde route gerekend. Dit zorgde overigens meer dan eens voor een grote glimlach op mijn gezicht tijdens het lopen vanwege het prachtige uitzicht.

De man met de hamer

Ik startte samen met Patrick, maar die heb ik na een kilometer of 10 moeten laten gaan en niet meer teruggezien. Op 29 km kwam de onvermijdelijke man de met de hamer keihard binnen. Daarna was het strijden, ploeteren en doorbijten tot het einde, maar desondanks erg trots op m’n eindtijd van 3 uur en 26 minuten.

Nadat we één voor één binnen waren gedruppeld en we elkaar allemaal euforisch in de armen waren gevallen, werd het eenmaal terug bij het huisje grootst (en dik verdiend) gevierd.

Heerlijk lang tafelen onder het genot van een wijntje/biertje en zelfgemaakte hotdogs, relaxen in de jacuzzi, de sauna en het zwembad, en daarna rozig en voldaan op de bank neerploffen. Een geweldige ervaring met een prachtige groep mensen. Meedoen = winnen, en dat was dit weekend zéker het geval!


Joran

Geschreven door:

Redactie

Gepubliceerd op:

28 november 2023

Deel: