Echt Te Gek!?

Aankomende september zal de 13e editie van de Socialrun plaatsvinden met op de finish ook het Te Gek!? Festival. Een gratis toegankelijk festival met een divers aanbod aan activiteiten, een feestje waar iedereen welkom is.

Te Gek!? Festivan

2015

Ik denk dat het halverwege augustus 2015 was dat ik tijdens een late dienst op de afdeling waar ik toen werkte als psychiatrisch verpleegkundige, een flyer onder ogen kreeg waarop het Te Gek?! Festival werd aangekondigd.

Te Gek!? Festival
Ik had wel eens eerder gehoord van de organisatie Samen Sterk zonder Stigma waar het Te Gek!? Festival twee edities onder viel en in die tijd zette ik me op de afdeling al wel in om de vooroordelen en de stigma’s rondom psychische kwetsbaarheden aan te pakken, maar echt verdiept in wat ze allemaal deden had ik niet.
Een mooi moment om daar verandering in te brengen!

 

Eerste bezoek Te Gek!? Festival

Op zondag 20 september 2015 reed ik samen met mijn kinderen Stan en Jade, toen 5 en 3 jaar oud, via Zeist, waar ik een paar meiden ophaalde die opgenomen waren op de afdeling waar ik werkte, naar Fort Vechten in Bunnik voor de allereerste editie van het Te Gek!? Festival.

Nienke Socialrun Te Gek!? Festival
Te Gek!? Festival 2015

We hadden een hele gezellige middag. De kinderen werden geschminkt, we genoten van een optreden van Willeke Alberti, van hapjes, drankjes en het mooie weer.

Maar het was voor mij veel meer dan gewoon een gezellige middag op een festival. Want dit festival maakte de impact die ik al zo lang van binnen voelde, wilde uiten en wilde delen.

Op de afdeling waar ik werkte was ik al langer bezig om meer focus te leggen op de gezonde kanten en de talenten die de daar opgenomen patiënten hadden in plaats van altijd maar gericht te blijven op de symptomen van het ziek zijn.

 

 

 

De impact van het festival voor mij

Door deze meiden van de afdeling op te halen en samen met mijn kinderen mee te nemen naar dit festival kreeg ik de kans om dit nog meer verdieping te geven. Zo pasten de meiden daar een uurtje op mijn kinderen, zodat ik samen met een vriend een workshop bij Rokus Loopik kon volgen.

En doordat ik de meiden op deze manier vertrouwen gaf en serieus nam, werd onze relatie op de afdeling, die van patiënt-verpleegkundige ook anders. Want andersom kregen ze ook meer vertrouwen in mij, en werd onze samenwerking transparanter.

 

Ontmoeting Frank

Destijds kende ik Frank nog niet en ik wist ook niet dat hij de initiatiefnemer was van dit toffe evenement.

Ik ontmoette Frank een paar maanden na het Te Gek!? Festival van 2016 op een congres in Antwerpen, dat klikte meteen en niet lang daarna spraken we af voor een verdere kennismaking.
Wat bleek, we hadden elkaar al tientallen keren eerder tegen kunnen komen, we woonden lange tijd in hetzelfde dorp, werkten tegelijkertijd bij dezelfde supermarkt en in de tijd dat Frank bij het forensische ACT team werkte, werkte ik in hetzelfde gebouw op de afdeling waar regelmatig cliënten van hem waren opgenomen.

Frank vertelde over de Socialrun en de missie daarachter, ik vertelde dat ik op dat moment erg zoekende was in wat ik verder wilde met werk en de missie herkende.

Frank en Nienke Socialrun
Frank en Nienke Finish Socialrun 2017

Enthousiast reageerde ik dan ook toen Frank me vroeg of ik vrijwilliger wilde worden en mee wilde helpen bij het organiseren van de volgende editie van het Te Gek!? Festival.

 

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan

We werkten toe naar de editie van 2017, waarvoor we op zoek moesten naar een ander terrein, want Fort Vechten was te klein geworden voor het evenement.
Dit werd het terrein van defensie in Soesterberg, waar we ook komende editie zullen houden.

‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ bleek een prima overtuiging, want ook het festival in Soesterberg werd een succes.

 

Vrijwilligers

Op het festival zijn er vele vrijwilligers nodig, dus nu ik in in de organisatie was gestapt, ging ik daar vanzelfsprekend in meedenken. Direct dacht ik toen aan een aantal meiden die op de afdeling waar ik werkte opgenomen waren geweest en aan de talenten die ze bezitten en hoe leuk sommigen het zouden vinden om ook bij te dragen aan dit evenement.
En zo kwam het dat ik sinds 2017 vrijwilligers op het festival heb die ook ooit op de afdeling waren opgenomen waar ik toen werkte en die een fantastische bijdrage leveren. Daar ben ik trots op! En naast trots vind ik het ook leuk om ze ieder jaar weer even te zien.

 

Vijf edities Te Gek!? Festival

Vanaf 2018 was de Socialrun weer een eigen stichting valt het Te Gek!? Festival onder stichting Socialrun en niet meer onder SSzS.
2018 werd een natte en rustigere editie, en 2019 daarentegen was zonovergoten en heel druk bezocht.

Helaas was het in 2020 en 2021 niet mogelijk om een festival te organiseren omdat er wat beperkingen golden rondom de ons allemaal bekende epidemie.
Vorig jaar mocht alles weer en hadden we grootste plannen en een voorbereid om er een fantastisch festival neer te gaan zetten. Echter, doordat het weer andere plannen had dan wij konden we dit helaas niet uitvoeren.

Frank en Nienke Socialrun Te Gek!? Festival

Waarom een festival op de finish?

De finish van de Socialrun, en tegenwoordig ook van de Inclusieweek, is op zichzelf al reden genoeg om een feest in de vorm van een festival te organiseren. Echter, dit is niet de enige reden waarom het Te Gek!? Festival is ontstaan. We organiseren het festival ook om mensen die nog niet of minder bekend zijn met het thema inclusie hiermee in aanraking te laten komen en bij te dragen aan bewustwording.

Daarom richten we het festival zo in dat er voor iedereen iets leuks te vinden is en dat er naast muziek, springkussens en foodtrucks informatie en vooral gesprekken te halen zijn waarmee we bijdragen aan een inclusievere samenleving.

 

Save the date!
Het eerstvolgende Te Gek!? Festival vindt plaats op zondag 17 september 2023 in Soesterberg


Nienke Bouwman
Stichting Socialrun

Geschreven door:

Redactie

Gepubliceerd op:

18 mei 2023

Deel: